zijte-bio Poradna | Žijte BIO | bio potraviny - Chytrá žena
Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Žijte BIO

Tato poradna je určena všem lidem se zájmem o biopotraviny a ekologické zemědělství. Vaše BIO dotazy Vám bude odpovídat PRO BIO LIGA, nezávislé občanské sdružení ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství.
Odpovědět na dotazZpět na téma Žijte BIO


Vložil:
Andrea
Datum vložení:
10:31 13.07. 2008
Poslední odpověď:
16.07.2008 16:24 hod.
Dotaz : bio potraviny
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda se provádějí nějaké výzkumy, zda bio potraviny mají opravdu mnohem lepší účinek na lidský organismus, než potraviny "běžné"? Děkuji.

Odpověď odborníka

Vložil:
Mgr. Jan Valeška
Datum vložení:
16:24 16.07. 2008
Dopady konzumace biopotravin na zdraví se zkoumají jen velmi obtížně, neboť musí jít o komplexní a především dlouhodobé zkoumání zdravotního stavu subjektů (respektive osob). Navíc zdravotní stav je často ovlivňován celou řadou dalších kritérií, než-li je pouhé složení stravy, takže ani tak nelze jednoznačně vyslovit závěr, jaký má určitý způsob stravování přímé vlivy na zdraví.

Nicméně jeden dlouhodobý (osmi týdenní) průzkum dopadu biopotravin prováděl institut Goetheanum (Švýcarsko) v jednom švýcarském klášteře u řádových sester ve věku 59-80 let. V tomto výzkumu řádovým sestrám začali vařit z čerstvých konvenčních potravin (nahradili hluboko zmražené potraviny), tento přechod zlepšil jejich imunitní systém. Poté, nasadili stravu složenou z biopotravin, což mělo za následek zvýšení fyzického a psychického zdraví řádových sester. Výsledky byly měřeny pomocí dotazníkového šetření, tedy vypovídají o subjektivním pocitu respondentek. Více info o výzkumu naleznete na:
http://www.organicfqhresearch.org/downloads/proceedings_1st_fqh_conference.pdf (str. 63). Nutno však zdůraznit, že se jedná o ojedinělý výzkum na malém vzorku, takže jeho závěry nelze zcela zobecnit.

Nepřímo lze zlepšení zdravotního stavu konzumentů biopotrain dovodit složením těchto potravin a vyšším obsahem některých žádoucích či naopak nižším obsahem nežádoucích látek ve srovnání s konvenčními (běžnými) potravinami:

Obsahy žádoucích látek: 1. Obsah minerálních látek: pokud se týče ovoce a zeleniny, tak výzkumy neprokázaly žádné rozdíly v obsahu minerálů, které by byly specificky odvozeny od způsobu pěstování (ekologického versus konvenčního), to samé platí i pro obilniny pro výrobu pečiva. V případě některých druhů ovoce výzkumy ukázaly, že bioprodukty mají o něco vyšší obsah hořčíku a železa. Podle výsledku projektu EU Quality Low Input Food jsou však obsahy minerálních látek v rostlinách pěstovaných v EZ vyšší.
2. Obsah vitamínů: Výzkumy sledovaly obsah vitaminu C (kyseliny askorbové), E a provitaminu A (betakarotenu). V případě vitaminu C a E byly zjištěny ve většině výzkumů mírně vyšší obsahy těchto vitaminu v ekologicky pěstované zelenině a ovoci (průměrně o 10-50 %). Co se týče provitaminu A nebyli zjištěny žádné významné rozdíly mezi obsahy produktů jednotlivých produkčních systémů (např. výše uvedený projekt QLIF dokonce u ekologických plodin uvádí nižší obsahy karotenů o 10-50 %).
3. Sekundární rostlinné metabolity: rostliny obsahují velké množství biologicky aktivních látek, které představují tzv. sekundární metabolity, které mohou působit pozitivně na zdraví konzumentů, mohou však také vykazovat toxické účinky. Většina pozitivních zdravotních efektů je spojena s obsahem antioxidačních, antimikrobiálních, protizánětlivých, proti-karcinogenních látek a látek pozitivně působících na imunitu organismu. Obsah pozitivních sekundárních metabolitů v ekologicky pěstovaných rostlinných produktech je odhadován o 10-50 % vyšší než v produktech konvenčního hospodaření. Jedná se především o polyfenoly, karotenoidy, glykoalkakoidy a glykosidy.
4. Obsah sušiny: v bioproduktech zejména v listové, kořenové a cibulové zelenině byl zaznamenán až o 20% vyšší obsah sušiny než v zelenině konvenční. Takováto zelenina tedy obsahuje méně vody a má tak vyšší nutriční hodnotu.
5. Senzorická jakost: za určitých okolností může být vnější vzhled ekologicky pěstované zeleniny horší než u konvenční, ale není to pravidlem, problémem může být nejednotnost vzhledu ekologických plodin, která však nijak neovlivňuje senzorickou kvalitu bioproduktů.
6. Požitek, chuť: Jakkoliv se jedná o obtížně měřitelnou hodnotu, výsledky výzkumů založené na standardních metodách testování ukazují, že ovoce a zelenina z ekologického zemědělství chutná lépe. Může to být v důsledku vyššího obsahu sušiny v těchto produktech, která vede k tomu, že např. látky ovlivňující chuť jsou v biozelenina a ovoci obsaženy ve vyšších koncentracích. Např. studie srovnávající volbu potravy u laboratorních potkanů ukázaly, že potkani, kteří jsou obvykle velmi opatrní při volbě potravy dávali ve většině případů přednost biopotravinám (u červené řepy 58 % zvířat upřednostnilo biozeleninu, u pšenice 68, jablek 58 a mrkve 81 %). Podobné výsledky ukázaly i polní pokusy, kdy divoká zvěř nejčastěji spásala porosty nehnojené a neošetřené pesticidy.
7. Nutričně významné látky. Biomléko obsahuje více nutričně žádoucích mastných kyselin, jejichž optimální složení ve stravě je důležité v prevenci proti srdečním a cévním onemocněním a proti rakovině, a také antioxidantů. Bioovoce a biozelenina obsahují více látek významných pro lidské zdraví. Mají vyšší obsah flavonoidů a jiných polyfenolů jako např. resveratrolu. Resveratrol patří k nejaktivnějším antioxidantům a je obsažen zejména v hroznech. Stejně jako o flavonoidech platí i o esveratrolu, že je to látka chránící cévy; flavonoidy i resveratrol pomáhají předcházet srdečním a cévním onemocněním. Kromě toho chrání tyto látky rostliny před houbovými chorobami a v pokusech in vitro u nich byla prokázána účinnost proti rakovinným buňkám.

Obsahy nežádoucích látek
1. Zbytky pesticidů: řada studií prokazuje, že bioprodukty obsahují podstatně nižší rezidua pesticidů než konvenční produkty. Nicméně i produkty ekologického zemědělství mohou být zatíženy malým množstvím zbytků pesticidů z okolního prostředí. V bioovoci byly zjištěny průměrné obsahy zbytků pesticidů 550 krát nižší a zelenině dokonce 700 krát nižší.
2. Mykotoxiny: vzhledem k vyloučení použití fungicidů v systému ekologického zemědělství objevují se časté názory na zvýšený obsah nežádoucích toxických mykotoxinů v biopotravinách. Nicméně řada studií toto tvrzení ve svých zjištěních popírá. Problémy se vznikem mykotoxinů totiž nesouvisí ani tak s produkčním systémem jako se způsobem uskladnění a dopravy (např. zvýšená vhlkost skladových prostor).
3. Dusičnany: srovnávání bioproduktů a konvenčních produktů ukazují, že obecně je obsah dusičnanů v zelenině vypěstované v režimu EZ o 10 až 50 % nižší než v zelenině z konvenčního zemědělství. Např. studie VŠCHT zjistila, že v konvenčně pěstovaných bramborách byly nalezeny statisticky významné vyšší hladiny dusičnanů.
4. Těžké kovy: obsah často toxických těžkých kovů zdá se nesouvisí s typem produkčního systému vzhledem k tomu, že těžké kovy vnikají do agrosystémů prostřednictvím emisí např. z dopravních a průmyslových zdrojů, nebo ze splaškových kalů (jejichž použití je však v EZ zakázáno). Jeden z těžkých kovů - měď, která se používá jako prostředek proti houbovým chorobám se hromadí v půdě a narušuje půdní strukturu, proto je její použití v EZ přísně regulováno.

V každém případě lze říci, že konzumenti mají jistotu, že certifikované produkty z ekologického zemědělství byly vyprodukovány bez vstupů rizikových látek. Tedy způsobem s pozitivním efektem pro jejich kvalitu, pro lidské zdraví a pro životní prostředí.


Mgr. Jan Valeška
PRO-BIO LIGA


www.biospotrebitel.cz

Více o PRO BIO LIZE se dozvíte také ZDE

Odpovědi čtenářů

Zatím žádná čtenářka nepřidala svůj názor.

 

Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !