zijte-bio Poradna | Žijte BIO | BIO skleničky - Chytrá žena
Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Žijte BIO

Tato poradna je určena všem lidem se zájmem o biopotraviny a ekologické zemědělství. Vaše BIO dotazy Vám bude odpovídat PRO BIO LIGA, nezávislé občanské sdružení ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství.
Odpovědět na dotazZpět na téma Žijte BIO


Vložil:
Kateřina
Datum vložení:
19:45 16.01. 2008
Poslední odpověď:
20.10.2009 22:00 hod.
Dotaz : BIO skleničky
Synovi dávám pouze příkrmy které kupuji a to Sunárek, Hami, Hipp, všechny tyto skleničky jsou BIO nebo musím pátrat po značkách na obalech? Děkuji

Odpověď odborníka

Vložil:
Mgr. Jan Valeška
Datum vložení:
20:24 28.01. 2008
Dobrý den,

v žádném případě nelze říci, že všechny příkrmy pro děti jsou v kvalitě bio. Samozřejmě, že pro dětské výživy platí oproti ostatním potravinám vyšší legislativní požadavky na kvalitu a obsahy nežádoucích látek, nicméně původ surovin v ekologickém zemědělství je zaručen pouze u potravin, které jsou viditelně označeny jako „produkty ekologického zemědělství“, tedy logem pro biopotraviny (v ČR nejčastěji národním logem ČR pro biopotraviny, tzv. „biozebra“, či logem pro biopotraviny EU, případně logem používaným v zemi původu, jedná-li se o výrobek ze zemí EU-25. Loga používaná v zemích EU-25 lze nalézt zde: http://www.biospotrebitel.cz/page.php?selected=1275 ) a kódem kontrolní organizace (např. pro v ČR certifikované výrobky CZ-KEZ-01, CZ-ABCERT-02, CZ-BIOKONT-03 nebo pro zahraničí DE-039-Öko UK-1, AT-N-01-BIO atp.). Pouze produkty ekologického zemědělství mohou být dle zákona označeny slovy BIO, EKO/biologický, ekologický. Tato slova lze chápat jako proklamaci výrobce, která musí – pod hrozbou postihu – být doložena potvrzením certifikátora, tedy logem a kódem.

Takže ve zkratce řečeno: pouze potraviny (příkrmy) na nichž je uvedeno, že pocházejí z produktů ekologického zemědělství (mají logo, kód, případně slovo BIO na obale) lze říci, že jsou certifikovanými biopotravinami podle zákona 242/2000 Sb. o ekologickém zemědělství. Samozřejmě, že je teoreticky možné, že by některý z výrobců využíval ve svých produktech biosuroviny a neuváděl tuto skutečnost na obale, nicméně je to velmi nepravděpodobné.

Jistotu, že daný produkt skutečně splňuje všechny požadavky na biopotraviny vám zajistí pouze skutečnost, že je výrobek označen výše uvedenými způsoby. Tzn. je skutečně třeba pátrat po značkách na obale. Nicméně např. český výrobce Hamé jednoznačně odlišuje konvenční výživy a výživy z biosurovin názvy Hamánek a Biohamánek. Bioprodukty při výrobě některých svých příkrmů využívá – pokud víme - také společnost Hami, kteroužto skutečnost také uvádí viditelně na obale.

Mgr. Jan Valeška
PRO-BIO LIGA


www.biospotrebitel.cz

Více o PRO BIO LIZE se dozvíte také ZDE

Odpovědi čtenářů

Vložil:
bio
Datum vložení:
22:00 20.10. 2009
Zkontrolujte!!! Je to jen můj názor. Nemusí být pravdivý. Hlavně, že jde o byznys a firmám o zisk. Teď mi to připadá, že jsem u výslechu.

Vložil:
bio
Datum vložení:
21:57 20.10. 2009
Nevěřím, že biopotraviny jsou lepší než jakékoliv další. Biopotraviny nejsou chemicky ošetřované, tudíž mohou obsahovat plísně atd... Kdo nám řekne, že ne? Jde tu jen o bohapustý byznys.Kupujte bio a budete zdravější ?!?!

Vložil:
Datum vložení:
15:53 19.10. 2009
Mne deti tyhle vyrobky odmitali. A co se tyce BIO-organizmus si stejne nakonec musi zvykat na bezne veci.

Vložil:
Datum vložení:
10:38 17.10. 2009
Já teda raději vařím, skleničky jen na cesty a ještě minimálně, máme zahrádku, takže většina věcí je odtamtud, a hlavně mě samotné taky chutná čerstvě uvařené a ne z konzervy, což ty skleničky stejně jsou, at jsou bio nebo ne. Ale to je muj názor.

Vložil:
Kačen
Datum vložení:
18:16 27.01. 2008
Řešila jsem to samé, toto složení je opravdu bio, a je to hlídané a testované, můj syn také nic jiného nejí, paní doktorka mi řekla, že je to lepší než když dítěti vaříš, nikdy totiž nevíš kde byla zelenina, ze které by jsi vařila pěstována a čím ji hnojili, pokud nemáš svoji vlastní.

 

Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !