diety-a-hubnuti Poradna | Diety a hubnutí | Cholesterol - Chytrá žena
Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 20.05. 2024
Dnes má svátek Zbyšek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Diety a hubnutí

Ptejte se naší odbornice, jak rozumně a pokud možno dlouhodobě snížit hmotnost, jak se stravovat, jaký pohyb provozovat a jak změnit životní styl, abyste se Vy i Vaše tělo cítili lépe. Na dotazy Vám bude odpovídat Mgr. Iva Belasová, vedoucí poradny snižování hmotnosti Merrylinka.
Odpovědět na dotazZpět na téma Diety a hubnutí


Vložil:
Olga
Datum vložení:
12:07 07.12. 2007
Poslední odpověď:
17.12.2007 12:22 hod.
Dotaz : Cholesterol
Chtela bych se zeptat,jak mohu snizit svuj cholesterol. Snazim se o to jiz dlouho,ale bez nadejne. Kdyz jsem byla na prohlidce - vsechno mam v normalu a v pomeru co bych mela mit.(172/65) Akorat ten cholesterol. Nejim nikterak sladka jidla,spise naopak - neustale si dopravam zdravou vyzivu. Mohl by mi nekdo poradit? Predem dekuji

Odpověď odborníka

Vložil:
Mgr. Iva Belasová
Datum vložení:
12:22 17.12. 2007
Dobrý den ,

vysoká hladina cholesterolu v krvi je jednou z nejčastějších příčin vzniku arteriosklerózy a onemocnění, která následují, jako jsou infarkt myokardu nebo mozková mrtvice. Cholesterol je látka podobná tuku a existuje ve všech tělesných buňkách. Dvě třetiny ho produkují játra, třetinu si doplňujeme stravou. Na hodnoty cholesterolu má vliv strava, která obsahuje příliš mnoho živočišných tuků. Snažte se proto omezit konzumaci másla, sádla nebo hovězího tuku. Nejvíce cholesterolu obsahují vnitřnosti, ale i výrobky z vnitřností vyráběné, vaječné žloutky, uzeniny, výrobky obsahující máslo. Doporučuje se proto vybírat si potraviny, které obsahují převážně rostlinné tuky . Mezi tyto výrobky patří i sojový a palmový olej. Oba druhy olejů působí na hladinu cholesterolu neutrálně.

Snižovat hladinu cholesterolu pomáhájí Omega -3 a omega 6 polynasycené mastné kyseliny, které jsou obsažené hlavně v rybím tuku a rybím mase. Dbejte i na dostatek pohybu a konzumujte stravu bohatou na vlákninu. Inspirovat se můžete na internetových stránkách www. merrylinky.cz, kde naleznete energetické hodnoty potravin i s hodnotami cholesterolu a nebo na stránkách www.flora.cz.

Zároveň Vám posílám i desatero jak snížit vysokou hladinu cholesterolu v krvi a zlepšit poměr mezi HLD a LDL cholesterolem?

1. Nejrychleji působí luštěniny, hlavně fazole, všechny druhu. Za tři týdny je výrazný pokles v celkovém množství cholesterolu, ale HDL cholesterol se zvyšuje za delší dobu (asi za rok) při denním příjmu fazolí (asi jeden šálek vařených fazolí).

2. Sójové boby a výrobky ze sóji, kromě sójové omáčky a sójového oleje. Mají podobný účinek jako fazole.

3. Ovesné otruby, ovesné vločky- obsahují rozpustnou vlákninu, která ve střevech vytvoří rosol, který zabrání vstřebání cholesterolu. Do tří měsíců se podstatně zvýší HDL cholesterol, při denním příjmů se také podstatně sníží zvýšená hladina cholesterolu. Byl pozorován výrazný účinek u starších žen.

4. Denně stroužek česneku snižuje tvorbu cholesterolu v játrech. Nepůsobí však česnek v prášku nebo jako česneková sůl. Nejlepší účinek má česnek syrový a rozdrcený.

5. Alespoň půlka syrové cibule denně zvyšuje HDL cholesterol. Vařená již nemá takovou účinnost.

6. Tučné ryby, které obsahují mastné kyseliny omega 3, do tří neděl snižují hladinu cholesterolu - makrela, losos, sardinky (denně 100 -200 g).

7. Olivový olej snižuje hladinu LDL a pomalu zvyšuje HDL cholesterol. Zabraňuje působení volných radikálů na "žluknutí" LDL cholesterolu. Stačí dvě lžičky denně a cévy se nebudou ucpávat.

8. Mandle a vlašské ořechy obsahují nenasycené mastné kyseliny s jednou dvojnou vazbou, jako je v olivovém oleji. Postačí denně 10 ořechů nebo mandlí.

9. Ovoce a zelenina s velkým obsahem vitaminu C, vitaminu beta karotenu a vlákniny - pomeranče, brokolice, jahody, meruňky, papriky, mrkev, jablka (mají velký obsah pektinu, který snižuje cholesterol). Stačí dvě jablka, dva pomeranče, dvě mrkve.

10. Potraviny s velkým množstvím vitaminu E - ořechy, pšeničné klíčky, semena - slunečnicová, dýňová, sezamová



Mgr. Iva Belasová
Poradna Merrylinka

Více informací najdete také na www.merrylinka.cz

Odpovědi čtenářů

Vložil:
Andrea
Datum vložení:
15:16 09.12. 2007
Zkuste některý z přípravků obsahující lecitin

 

Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !