diety-a-hubnuti Poradna | Diety a hubnutí | sladké-chuť - Chytrá žena
MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 12.05. 2024
Dnes má svátek Pankrác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Diety a hubnutí

Ptejte se naší odbornice, jak rozumně a pokud možno dlouhodobě snížit hmotnost, jak se stravovat, jaký pohyb provozovat a jak změnit životní styl, abyste se Vy i Vaše tělo cítili lépe. Na dotazy Vám bude odpovídat Mgr. Iva Belasová, vedoucí poradny snižování hmotnosti Merrylinka.
Odpovědět na dotazZpět na téma Diety a hubnutí


Vložil:
Marika
Datum vložení:
16:42 29.01. 2008
Poslední odpověď:
27.02.2008 16:45 hod.
Dotaz : sladké-chuť
Dobrý den, ráda bych se poradila, jak lze zvládat nepřekonatelnou chuť na sladké. Předchozí 3 měsíce jsem jedla hodně střídmě ve snaze být hubená, až jsem to asi přehnala. Odjakživa miluji sladké a teď se mi rozjela nehorázná chut, od zákusků, čokolád, sladkého pečiva, všechno musim mít, ať už chuť mám či ne, zkrátka STAČÍ mi tyto potraviny vidět a už mám přeplněný košík.Jelikož nejím nic jiného,stále prý na mě není vidět žádný váhový přírustek,ele jestli to tak půjde dál...zkrátka to není normální a už jsem z toho nešťastná.Existuje nějaký způsob jak bych si mohla pomoci?

Odpověď odborníka

Vložil:
Mgr. Iva Belasová
Datum vložení:
13:51 06.02. 2008
Chutě na sladké mohou být způsobeny nevyváženou stravou či stravou bohatou na sacharidy s vysokým glykemickým indexem (GI). Čím jíte více sladkostí, tím máte více chuť na sladké. Potraviny s vysokým GI Vám rozkolísají hladinu krevních cukrů. Po vzestupu glykémie nastupuje její prudký pád, tedy hlad a chuť opět hladinu glykémie vyrovnat. Saháte tudíž opět po potravinách, která mají vysoký GI (sladkostech), které mají schopnost opětovně zvednout hladinu glykémie. Dostáváte se potom do začarovaného kruhu. Sladkodsti navíc obsahují i velké množství tuku a mají vysokou energetickou hodnotu. Snažte se jíst menší porce, ale častěji. Jídlo si rozdělte na 5-6 porcí během dne. Občas zařaďte i něco sladkého, aby se Vaše chutě „nehromadily“. Pokud máte např. ráda čokoládu, tak si občas dopřejte kousek kvalitní čokolády s vyšším obsahem kakaové hmoty (70%). Lepší je sladké zařadit v první půlce dne, tělo do večera ještě přijatou energii spálí. Sice nejsem velkým zastánce volně prodejných přípravků na hubnutí či zabránění chuti na jídlo, ale z nabízených produktů lze např. doporučit přípravek Cukrblok - lze ho zakoupit v lékárně.

V souvislosti se sladkým se často zmiňuje chrom. Účinky chromu na omezení chutí na sladké jsou nejednoznačné. Řada lidí udává pokles zájmu o sladké, nezřídka se ale vyskytují i zcela opačné zkušenosti.

Určitě by Vám doporučila ochutnat tyčinku Guareta (možno zakoupit v lékárně). Tyčinku můžete mít v kabelce. Výhodou Guarety je vysoký obsah bílkovin (jedna tyčinka má stejné množství bílkovin jako 100 g masa), což je důležité pro zachování svalové hmoty při hubnutí. Množství tuku přítomné v 1 tyčince (6 g) odpovídá zhruba množství tuku v 50 g sýra. Vysokou schopnost zasytit má tyčinka díky přítomnosti 6 g vlákniny (to je 1/5 doporučené denní dávky). Část vlákniny je však v podobě oligosacharidů, které podporují ve střevě růst žádoucí mikroflóry. Zažene i chutě na sladké a nerozkolísá hladinu krevních cukrů.

S pozdravem
Mgr. Iva Belasová
Poradna Merrylinka

Více informací najdete také na www.merrylinka.cz

Odpovědi čtenářů

Vložil:
kattyse
Datum vložení:
16:45 27.02. 2008
Já takové nezvladatelné chutě řeším různými nahrážkami např. si dám místo čokolády banán a to mě uspokojí zrovna tak, jelikžo je tam dostatek cukru. A když už to nejde vydržet, tak si dám třeba kousek čokolády, ale opravdu jen kousek. Pokud mě kousek výjimečně neuspokojí, tak si dám třeba čokoládu celou, ale s tím, že pak se snažím třeba celý týden nejíst nic slakého.

Vložil:
Kačen
Datum vložení:
12:11 02.02. 2008
Někde jsem četla, že na to má vliv nedostatek chromu, ale asi je to o vůli, dát si trochu a dopoledne, večer a pozdě odpoledne už ne.

 

Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !