rodinne-finance Poradna | Rodinné finance | - Chytrá žena
8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rodinné finance

Rodinné finance
Odpovědět na dotazZpět na téma Rodinné finance


Vložil:
Jana
Datum vložení:
12:03 17.01. 2008
Poslední odpověď:
04.02.2008 15:34 hod.
Dotaz :
Dobrý den, dcera se narodila 1.8. V srpnu mi tedy vyprší tříletá rodičovská dovolená a měla bych nastoupit do práce. Chceme další dítě a jelikož nemůžeme mít děti přirozenou cestou, opět podstoupíme IVF(znamená to v mém případě po otěhotnění ihned nastoupit na nemocenskou). Zajímá mě, jak to udělat v práci. Chci zaměstnavateli říct, že další dítě chceme, ale nechci být bez příjmů. Je mi proti srsti nastoupit do práce a pak jít za nějaký měsíc na nemocenskou. Jak mám vyřešit tuto situaci? Požádat si o zkrácený pracovní poměr(kolik hodin denně to je?), trvat na zaměstnání(s tím, že o případném dalším těhotenství bude zaměstnavatel vědět) nebo zůstat doma za 3800,- od dokončeného třetího roku věku dítěte(to je tedy to nejhorší řešení, co se financí týče)? Pokud bych chtěla zkrácený pracovní poměr, musí mi ho zaměstnavatel dát?

Odpověď odborníka

Zatím nezodpovězeno.

Odpovědi čtenářů

Vložil:
llor
Datum vložení:
15:34 04.02. 2008
Jano, na základě Vašich otázek začnu tou poslední: pravděpodobně máte na mysli péči o dítě do 4 let jeho věku, kdy v zaměstnání žádáte o neplacené volno (jste zabezpečena rodičovskou dávkou). Toto volno Vám zaměstnavatel, na Vaši žádost, není povinen udělit. Na poskytnutí tohoto volna se maminky se zaměstnavatelem zpravidla dohodnou pokud nemají zabezpečenou předškolní péči nebo se dítě v kolektivu špatně aklimatizovalo apod. Určitě bych prostřednictvím tohoto volna neřešila případné početí dalšího dítěte. Nechápu sice, jak byste situaci chtěla řešit prostřednictvím zkráceného pracovního úvazku, jeho sjednání záleží opět na dohodě se zaměstnavatelem a není nárokové. Samozřejmě, že zaměstnavatel vychází ze svých oprávněných potřeb a ne z potřeb Vašich. Jinak pracovní úvazek může být libovolně vysoký, dle domluvy, tedy i 0,1, což jsou 4 hodiny týdně. Tady opravdu záleží na Vaší dohodě se zaměstnavatelem (měla byste pochopit i Vy jeho). Kratší je každý pracovní úvazek nižší než 40 hodin týdně. Nejschůdnější a normální cestu bych viděla v nástupu dne 1.8.2008 do práce. Zaměstnavatele nejste povinna seznamovat s Vaší další snahou o otěhotnění, sama víte, že se IVF nemusí povést napoprvé. Až otěhotníte bude to lékař, kdo bude posuzovat zda Váš stav je na pracovní neschopnost či nikoli. Nemůžete přeci dopředu paušálně vědět, jak bude Vaše těhotenství probíhat. Pokud budete v pracovní neschopnosti, další postup už pravděpodobně znáte. Šest týdnů před porodem nastoupíte na mateřskou dovolenou, po 28 týdnech budete žádat o rodičovskou dovolenou jak zaměstnavatele tak sociálku (zde o rodičovský příspěvek). Po skončení mateřské dovolené, před nástupem rodičovské dovolené je ještě možnost čerpat případnou dovolenou na zotavenou (vznikne-li Vám nárok).

 

Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !