zijte-bio Poradna | Žijte BIO | BIO - Chytrá žena
8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Žijte BIO

Tato poradna je určena všem lidem se zájmem o biopotraviny a ekologické zemědělství. Vaše BIO dotazy Vám bude odpovídat PRO BIO LIGA, nezávislé občanské sdružení ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství.
Odpovědět na dotazZpět na téma Žijte BIO


Vložil:
Petra
Datum vložení:
21:36 02.12. 2007
Poslední odpověď:
06.12.2007 18:29 hod.
Dotaz : BIO
Jak poznám že mám BIO potravu , můžu věřit pouze nápisu na obalu? To si to takto může označit každý?

Odpověď odborníka

Vložil:
PRO BIO LIGA
Datum vložení:
18:29 06.12. 2007
Biopotraviny jsou potraviny, které jsou vyprodukovány v rámci systému kontrolovaného ekologického zemědělství (systém zemědělství, který odlišně od v současné běžné zemědělské praxe usiluje o co nejpřirozenější způsob získávání potravin, soulad se spontáními přírodními rytmy, dbá na pohodu a přirozené potřeby hospodářských zvířat atp., podmínky pro ekologické zemědělství viz Nařízení EHS 2091/92 o ekologickém zemědělství ve znění pozdějších předpisů). Pokud výrobce na obale označí svůj výrobek odkazem na původ v ekologickém zemědělství (tedy slova biologický, bio či ekologický eko) musí tuto skutečnost – také na obalu – doložit logem a kódem kontrolní organizace, která je pověřena státem (země, kde byla potravina vyprodukována) ke kontrole produktů původem z ekologického zemědělství.

Z toho tedy plyne, že produkt pocházející z kontrolovaného ekologického zemědělství může certifikovat pouze státem pověřená kontrolní organizace. Tyto náležitosti vyplývají jednak z evropské legislativy (přesněji Nařízením Rady EHS 2091/92), a také z českého zákona 242/2000 Sb. o ekologickém zemědělství, který nařízení doplňuje o česká specifika.

Ke kontrole a certifikaci biopotravin jsou v ČR Ministerstvem zemědělství pověřeny 3 kontrolní organizace (ABcert, Biokont CZ a KEZ), které dohlížejí na dodržování legislativních ustanovení a jsou oprávněny k udílení české národní ekoznačky pro biopotraviny, tzv. biozebry. Na biopotravinách certifikovaných jednou z českých kontrolních organizací musíte vždy nalézt jak národní značku (biozebru), tak kód konkrétní kontrolní organizace (CZ-ABCERT, CZ-BIOKONT a CZ-KEZ).

Potraviny označené touto značkou a kódem tedy musejí splňovat legislativní požadavky (jak české, tak evropské legislativy), následnou kontrolu potom provádějí tytéž organizace, pochybení následně řeší Ministerstvo zemědělství ve správním řízení, při zjištění porušení zákona (tedy neoprávněné označení výrobků, které nepocházejí z ekologického zemědělství slovem BIO) smí Ministerstvo uložit pokutu až do 1 000 000,- Kč (samozřejmě podle druhu prohřešku).

Nicméně, po vstupu České republiky do Evropské unie již výrobcům a zpracovatelům biopotravin ze zemí EU (a zemí specifikovaných v Nařízení Komise (EHS) č. 94/92 – u nás se můžete setkat s výrobky například ze Švýcarska) - odpadla zákonná povinnost recertifikovat své produkty v České republice českým biooznačením. Zahraniční biovýrobci nemusí žádat v ČR o certifikaci, nemusí tedy své výrobky označovat tzv. českou „biozebrou“, pokud tak činí, je to pouze jejich dobrovolná aktivita. Na biovýrobcích můžete díky tomu nalézt například národní bio logo země EU, z níž výrobek pochází, značku certifikačního orgánu, který certifikát biokvality uděloval, nebo logo EU, jehož používání je do roku 2009 zatím nepovinné. Způsob označování bioproduktů se totiž v jednotlivých zemích upravuje místní legislativou a může být proto různý (požaduje se např. pouze logo kontrolní organizace či pouze její kód apd.)

Zahraniční bioznačka je v těchto případech rovnocenná české „biozebře“. Seznam zemí a jejich inspekčních orgánů, jejichž osvědčení se uznává za rovnocenné osvědčení podle českého zákona 242/2000 Sb. o ekologickém zemědělství, lze nalézt v příloze č. 15 k vyhlášce č. 53/2001 Sb. Seznam některých značek pro biopotraviny v zemích EU naleznete zde: http://www.biospotrebitel.cz/page.php?selected=1275.

PRO-BIO LIGA


www.biospotrebitel.cz

Více o PRO BIO LIZE se dozvíte také ZDE

Odpovědi čtenářů

Zatím žádná čtenářka nepřidala svůj názor.

 

Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !