zijte-bio Poradna | Žijte BIO | Bio produkty - Chytrá žena
Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Žijte BIO

Tato poradna je určena všem lidem se zájmem o biopotraviny a ekologické zemědělství. Vaše BIO dotazy Vám bude odpovídat PRO BIO LIGA, nezávislé občanské sdružení ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství.
Odpovědět na dotazZpět na téma Žijte BIO


Vložil:
Iveta
Datum vložení:
20:59 17.11. 2007
Poslední odpověď:
08.07.2008 14:06 hod.
Dotaz : Bio produkty
Dobrý den, jsou produkty zakoupené v Penny či Plusu - označené bio, opravdu bio produkty? Kontroluje toto označení u nás někdo? Cena za tyto bio výrobky se mi zdá příliš nízká. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka

Vložil:
PRO BIO LIGA
Datum vložení:
15:50 20.11. 2007
Dobrý den,
Pro označování a certifikaci biopotravin prodávaných v řetězcích samozřejmě platí totožná pravidla jako pro jakýkoliv jiný prodej biopotravin.

Podle platné legislativy, jak evropské (Nařízení (EHs) 2092/91, tak národní Zákon č. 242/2000 Sb. je možné slovem odkazem na původ v ekologickém zemědělství (tedy slova biologický, bio či ekologický eko) označovat pouze potraviny, které splňují náležitosti stanovené těmito právními předpisy.

Ke kontrole a certifikaci biopotravin jsou v ČR Ministerstvem zemědělství pověřeny 3 kontrolní organizace (ABcert, Biokont CZ a KEZ), které dohlížejí na dodržování legislativních ustanovení a jsou oprávněny k udílení české národní ekoznačky pro biopotraviny tzv. biozebry. Potraviny označené touto značkou tedy musejí splňovat legislativní požadavky (jak české, tak evropské legislativy), následnou kontrolu potom provádějí tytéž organizace, pochybení následně řeší Ministerstvo zemědělství ve správním řízení, při zjištění porušení zákona smí Ministerstvo uložit pokutu až do 1 000 000,- Kč (samozřejmě podle druhu prohřešku).

Nicméně, po vstupu České republiky do Evropské unie již výrobcům a zpracovatelům biopotravin ze zemí EU (a zemí specifikovaných v Nařízení Komise (EHS) č. 94/92 – u nás se můžete setkat s výrobky například ze Švýcarska) nemají ze zákona povinnost recertifikovat své produkty v České republice jako bio. Pokud nemusí žádat o certifikaci v ČR, nemusí výrobky označovat tzv. českou „biozebrou“, je to pouze jejich dobrovolná aktivita. Na výrobcích můžete díky tomu nalézt tím pádem například národní bio logo země, ze které výrobek pochází, případně značku certifikačního orgánu, který certifikát biokvality uděloval nebo logo EU, jehož používání je do roku 2009 zatím nepovinné. Zahraniční bioznačka je v těchto případech rovnocenná české „biozebře“. Seznam zemí a jejich inspekčních orgánů, jejichž osvědčení se uznává za rovnocenné osvědčení podle českého zákona 242/2000 Sb. o ekologickém zemědělství, lze nalézt v příloze č. 15 k vyhlášce č. 53/2001 Sb. Seznam některých značek pro biopotraviny v zemích EU naleznete zde:
www.biospotrebitel.cz

Co se týče ceny, ta je v supermarketech obecně – vzhledem k cenám biopotravin ve specializovaných obchodech – o něco nižší. Důvodů může být mnoho, nižší výrobní náklady v zahraničí (většina produktů v supermarketech pochází ze zahraničí), tlak supermarketů na výrobce na snižování ceny, nízké marže, nákupy ve velkém atp. Jak vysvětluje Tomáš Václavík z agentury Green Marketing, která se u nás dlouhodobě zabývá marketingem biopotravin: „Nižší cena některých biopotravin v diskontních prodejnách je dosahována výrobou úzkého sortimentu (asi 45 položek) ve velkých objemech nejen pro Českou republiku, ale pro všechny prodejny daného řetězce v Německu a v ostatních zemích. Cena není nezbytně na úkor kvality.“

Problém může nastat pouze u některých vybraných aditiv (např. dusitanové soli E250, E252), které se používají při výrobě masných produktů. Jejichž používání Nařízení (EHS) 2092/91 při výrobě biopotravin nepovoluje, ale v některých zemích EU platí výjimka, podle níž není jejich používání v biopotravinách masného původu zakázáno. Výrobky s těmito aditivy se u nás nesmí vyrábět, ale prodávají se tu. Takové biopotraviny, vzhledem k vysokému podílu zahraničních výrobků, můžete v maloobchodních supermarketech nalézt. Pokud by vás problematika aditiv povolených v biopotravinách zajímala podrobněji, rádi tomuto tématu věnujeme větší prostor, ale vzhledem ke komplikovanosti problému zde další specifika neuvádíme.

Vypracovala PRO-BIO Liga
Infocentrum o biopotravinách, kologickém zemědělství a ekologické domácnosti

www.biospotrebitel.cz

Více o PRO BIO LIZE se dozvíte také ZDE

Odpovědi čtenářů

Vložil:
lenka
Datum vložení:
14:06 08.07. 2008
Souhlasím s Mirkaskou, použít tohle označení si jen tak nikdo nelajsne. My nějaké ty bio produkty i nabízíme, takže vím :o)

Vložil:
mirkaska
Datum vložení:
21:11 19.11. 2007
Ahoj Iveto...jestliže má výrobek označení pro BIO kvalitu - tzv. zebru, buďte si jistá, že se daný výrobce zavázal k tomu, že bude dodávat zboží v BIO kvalitě. V případě, že toto nedodrží, hrozí mu docela veliké pokuty. Tolik co k dané problematice vím. PS nejsem odborník :))

 

Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !