zijte-bio Poradna | Žijte BIO | pečení v mikrovlnné troubě - Chytrá žena
Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Žijte BIO

Tato poradna je určena všem lidem se zájmem o biopotraviny a ekologické zemědělství. Vaše BIO dotazy Vám bude odpovídat PRO BIO LIGA, nezávislé občanské sdružení ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství.
Odpovědět na dotazZpět na téma Žijte BIO


Vložil:
Noemi
Datum vložení:
17:42 16.03. 2008
Poslední odpověď:
02.10.2008 12:12 hod.
Dotaz : pečení v mikrovlnné troubě
Je možno nahradit pečení moučníků a sladkého pečiva v tradiční elektrické troubě pečením v mikrovlnné troubě? Je používání mikrovlnné trouby zdraví škodlivé či je to jen předsudek? Děkuji

Odpověď odborníka

Vložil:
PRO BIO LIGA
Datum vložení:
12:12 02.10. 2008
Mikrovlny tvoří část spektra elektromagnetických vln o frekvenci nejčastěji 2450 MHz. V materiálech, které mikrovlny pohlcují se mikrovlnná energie přeměňuje na teplo. Tzn. mikrovlny generované elektrickou troubou se uvnitř této odrážejí a jsou zachcovány absorpčním materiálem (tedy potravinou), čímž dochází k jeho ohřevu. To tedy znamená, že v mikrovlnné troubě lze – teoreticky – tepelně zpracovávat jakoukovli potravinu, nicméně obávám se, že k pečení pečiva mikrovlnný ohřev není příliš vhodný, neboť tato sktuečně jen ohřívá, nepeče, takže pečivo by rozhodně nebylo křupavé, atp.

Což ovšem nemusí znamenat, že je tento způsob zpracování škodlivý, neboť škodlivost mikrovln nebyla dosud nijak jednoznačně prokázána. Je však třeba poznamenat, že problémem může být skutečnost, že za použití mikrovln dochází k různému vzestupu teploty v různých složkách potraviny (různé složky jinak absorbují mikrovlny). Zejména u potravin, které nejsou jednoduchou chemickou substancí (mají více složek), je mikrovlnný ohřev jedním z problémů. Nerovnoměrné rozložení teplot v potravinách při ohřevu mikrovlnami představuje skutečně určité potenciální riziko poklesu jejich kvality, např. hygienické.

PRO-BIO LIGA


www.biospotrebitel.cz

Více o PRO BIO LIZE se dozvíte také ZDE

Odpovědi čtenářů

Zatím žádná čtenářka nepřidala svůj názor.

 

Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !