diety-a-hubnuti
Hrajte s námi SUDOKU online ! | Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 | Velký roční horoskop na rok 2025 | Jarní prázdniny 2025 – termíny |
Odpovědět na dotaz | Zpět na téma Diety a hubnutí |
Vložil: L. |
Datum vložení: 13:34 08.11. 2007 |
Poslední odpověď: 23.11.2007 20:49 hod. |
Dotaz : Keragenan
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na látku jménem keragenan. Často ji vidím na etiketách ve složení výrobků, hlavně mléčných a curkovinek. Zajímalo by mě, co to je za látka a jakého je původu (rostlinného, živočišného, uměle vyrobena)? Děkuji za odpověď. L. |
Vložil: Mgr. Iva Belasová, |
Datum vložení: 20:49 23.11. 2007 |
E407 karagenan je prášek z mořských řas, tzv. mech irský, jedná se o sušené stélky mořských řas rodů Bondrus a Giralptina, podrobený hydrolýze a vysrážený alkoholem, užívá se jako zhušťovadlo do pudinků, má želírující účinek. Želírující rostlinná činidla zná lidská civilizace velmi dlouho. Prý už staří Římané nabízeli svým hostům ovocné či masné rosoly a huspeniny. Tehdy už znali pektin, který se dosud tradičně používá při výrobě džemů, cukrovinek, klasických i kysaných mléčných výrobků a nověji při přípravě tepelně odolných pekařských džemů a polev na dorty. Doménou karagenanů jsou jejich aplikace v uzenářství, do pudinků, želé, zmrzliny (kde zabraňují tvorbě krystalů), v mlékárenském a nápojovém průmyslu. Například při výrobě čokoládového mléka se díky karagenanu spojí mléko s kakaem a netvoří sedlinu.
S pozdravem Iva Belasová, poradna Merrylinka Více informací najdete také na www.merrylinka.cz |
Zatím žádná čtenářka nepřidala svůj názor.