rodinne-finance Poradna | Rodinné finance | soukromník nechce platit - Chytrá žena
Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rodinné finance

Rodinné finance
Odpovědět na dotazZpět na téma Rodinné finance


Vložil:
lenule007
Datum vložení:
08:28 27.03. 2009
Poslední odpověď:
18.12.2009 11:26 hod.
Dotaz : soukromník nechce platit
Věc: soukromník odmítá vyplatit mzdu Dotaz: Dobrý den,známý pracuje u soukromníka jako řidič(má smlouvu na neurčito,platí si pojstku na blbost..) zaměstnavatel mu odmítá vyplatit mzdu z důvodu menšího poškození auta(prasklý spoiler a nárazník),naposledy dostal výplatu za leden,výplatní termín má stanoven na 10.každého měsíce podle smlouvy.Můžete mi prosím poradit,jak dostat peníze od zamětnavatele??Děkuji

Odpověď odborníka

Vložil:
Datum vložení:
09:30 13.04. 2009
Dobrý den, tím, že většina soukromníků nemá odbory a tím ani kolektivní smlouvu, zadržování mzdy je snazší, než u velký firem.
Zaměstnavatel mu může předepsat vzniklou škodu k náhradě - to se dělá běžně. Předepsat si firmaa škodu může až když jí vznikne - tj. po opravě vozidla - většinou faktura za opravu. Pojišťovně to chvíli trvá - může se sepisovat ještě dohoda o úhradě - srážky ze mzdy - třeba 300 Kč - to se strhává ze mzdy každý měsíc - a když pojišťovna škodu uhradí, tak se pracovníkovi peníze vrátí /rozdíl mezi škodou a úhradou pojišťovny - pracovník má asi 10 % spoluúčast + amortizace, kterou pojišťovna strhne podle stáří vozidla. Taky záleží, kde je pojištěný - třeba u České pojišťovny - tam si řidič dojde sám nahlásit vzniklou škodu a oni mu řeknou, co má doložit + tiskopis, který zaměstnavatel vyplní. Odpověď není stručná, ale snad srozumitelná. Pokud si platí pojistku na blbost, tak by s úhradou škody neměl mít problém - nejlepší asi by bylo, aby šel sám hned na tu pojišťovnu - oni mu určitě poradí. Ale v tuto chvíli je krok na Vaší straně, nikoliv na straně zaměstnavatele.

A co se týká povinnosti zaměstnavatele na výplatu mzdy:
Pokud však mzda chodí dlouhou dobu pravidelně ve stejný čas a poprvé dojde ke zpoždění právě v době, kdy firma například informuje o ekonomických problémech či úsporných opatřeních, je to jistě důvod k obavám.
Právníci se shodují, že v prvním kroku je třeba se zaměstnavatelem komunikovat a písemně informovat, že mzda nebyla vyplacena. Samozřejmě, vše záleží na tom, jaké máte s firmou vztahy a v jaké je finanční situaci. Pokud se situace vyhrotí, zaměstnanec má právo 15 dní po datu splatnosti okamžitě zrušit pracovní poměr, přičemž má nárok na odstupné ve výši trojnásobku průměrného výdělku. Na druhé straně: pokud se firma snaží vzniklou situaci řešit nějakou konstruktivní dohodou, je zřejmě lepší zaměstnavateli vyjít vstříc. Pomůže úřad práce Pokud nedostanete mzdu, můžete se obrátit na úřad práce. Je důležité, aby v takovém případě zaměstnavatel s úřadem práce spolupracoval a poskytl doklady o dlužné mzdě," říká inženýrka Karin Bayerová z ostravského úřadu práce.
V případě, že předložíte uznání dluhu na vaší mzdě od zaměstnavatele, bude vám dlužná mzda vyplacena celá - nejvýše však 32 538 korun čistého (tato částka se jednou za rok upravuje podle průměrné mzdy, do letošního května platí v uvedené výši). Pokud úřad práce nemá od zaměstnavatele potvrzení, že vám výplatu nedal, dostanete vyplacenu jen minimální mzdu. Podmínkou pro podání žádosti o výplatu mzdy na úřadu práce je to, že byl na zaměstnavatele podán insolvenční návrh nebo už firma v insolvenčním řízení je.
Insolvenční návrh můžete podat sami. Soud se případem bude zabývat, pokud obdrží návrhy alespoň od dvou různých subjektů. Návrh tedy můžete podat spolu s kolegy, anebo předpokládat, že se ozve i jiný poškozený. Karin Bayerová doporučuje čekat na nevyplacenou mzdu nejdéle měsíc po výplatním termínu, pak začít jednat.

Co musíte udělat, když nepřijde mzda:
Mzdové nároky může zaměstnanec uplatnit na úřadě práce nejpozději do 30 dní ode dne, kdy byl podán insolvenční návrh. Na nevyplacenou mzdu čekejte nejdéle měsíc po výplatním termínu, pak jednejte. Chtějte po zaměstnavateli potrzení, že vám dluží. Jen tak dostanete celou výplatu a ne jen minimální mzdu.

Odpovědi čtenářů

Vložil:
soukromník nechce platit
Datum vložení:
11:26 18.12. 2009
Tak o tomhle téma bych taky mohla psát romány.Jsem momentálně na mateřské s ročním cvrčkem mám ještě dvě starší děcka na středních školách.Můj přítel dělá také u soukromníka který se k zaplacení výplaty moc nemá.Od začátku roku už mu dluží 4.A to mu další dvě zaplatil až když jsem příteli pohrozila že na zimu půjdu k našim protože jsme neměli ani na uhlí.Nějak je z něho dostal.Nouzi o zakázky určitě nemá protože věčně dělají přesčasy ale platit za práci se mu nechce.Všechno táhnu já z mateřské a ta moc velká není.Změnit zaměstnavatele se nedá protože jsme v regionu kde je práce hodně málo a na to většina ze soukromníků hřeší.Tak co s tím.Vyhnat děti na pastvu? A to jim platí pouze minimum co opravdu musí kolem 10000.A sám už neví do čeho by peníze vrazil.Vůbec se nedivým když některému podnikateli zapálí někdo barák nebo mu dá přes h...Jak jsem ženská tak bych to za jejich jednání taky kolikrát s chutí udělala protože právní cestou se v tomhle státě kde mají práva jen zloději a podvodníci nedoděláte.Aspoň by si člověk ulevil když už nic jiného.

Vložil:
Soukromník nechce platit
Datum vložení:
00:37 25.11. 2009
Naše zákonodárství je tak špatné, že lidé, kteří dali soukromníka k soudu, protože jim dlužil 3 měsíce mzdy a některým i odstupné, tak se nedočkali ani za pět let ničeho, soukromník vyhlásil sám na sebe bankrot, mezitím měl založenou novou firmu a vesele si podniká pod novým názvem a ve stejných prostorách. Správce konkursní podstaty pomáhal soukromníkovi, nikoliv zaměstnancům. Kdykolliv mohu uvést konkrétní jména.

Vložil:
Datum vložení:
19:03 02.11. 2009
Ahoj Lenule007, i ja jsem toto zazila ve svem poslednim zamestnani. Doporuc svemu znamemu, at se obrati na urad prace nebo na inspektorat bezpecnosti prace. Tam by mu meli poradit, jak pokracovat a co delat, popr. mohli i tohoto soukromnika "proklepnout", zda podnika skutecne dle zakona. Co to tak ale posloucham, tak se s tim setkava stale vice lidi....

Vložil:
pojištění
Datum vložení:
21:55 22.10. 2009
Tohle je bohužel celkem běžný problém. Dá se tomu trochu předcházet pojištěním právní ochrany. Celkem vím o co jde, měla sem taky problémy se zaměstnavatelem. Nebudu to tady všechno rozepisovat, je toho celkem dost. Jestli máte zájem o info, napište na můj mail.

Vložil:
Soukromník nechce platit
Datum vložení:
07:50 05.10. 2009
... o tomhle bych mohla napsat román, co jsem si zažila během 2 let u soukromníka. Výplatu jsem dostávala po 1000.- Kč, a to ještě, když jsem o ni výslovně požádala, protože už člověk málem neměl ani na chleba. Nyní jsem odešla ze zaměstnání do nového, a bývalý zaměstnavatel mi odmítá vyplatit výplatu. Samé potíže, nikdy jsem nezažila, že by nám výplata byla vyplacena k 15. dni v měsíci, kdy tomu tak má být. Chlapi ve firmě nemají jak zajistit rodinu, nemají na nájem ... on se do téhle situace podnikatel, který má stále peníze a může si koupit, co chce a kdy chce, těžko vžije.

 

Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !