tehotenstvi-a-porod Poradna | Těhotenství a porod | těhotenství a štítná žláza - Chytrá žena
Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Těhotenství a porod

Těhotenství a porod
Odpovědět na dotazZpět na téma Těhotenství a porod


Vložil:
Lucie Schneiderová
Datum vložení:
18:49 03.01. 2009
Poslední odpověď:
06.08.2010 15:04 hod.
Dotaz : těhotenství a štítná žláza
Dobrý den, už od svých 16.let se léčím se štítnou žlázou (chronická lymfocytární tyreoitida,nyní beru Euthyrox 1 tbl.75mg), teď je mi 24 a s manželem bychom chtěli miminko. Chci se zeptat, jestli může být těžší otěhotnět nebo zda může být těžší průběh těhotenství vzhledem k mé chorobě? Je něco, co bych mohla udělat, aby vše bylo s co nejmenšími problémy? Moc Vám děkuji.

Odpověď odborníka

Vložil:
Datum vložení:
18:57 03.01. 2009
Onemocnění štítné žlázy může být jedním z důvodů, proč žena nemůže otěhotnět.
Ženy, které se v dětství nebo v pubertě léčily se štítnou žlázou, by rozhodně měly před plánovaným otěhotněním navštívit endokrinologa a nechat si štítnou žlázu vyšetřit.
Organismus je poměrně chytrý na to, aby připustil otěhotnění v situaci, kdy sám není zcela v pořádku. To je zjednodušené vysvětlení situace, kdy žena nemůže otěhotnět, protože nemá v pořádku funkci štítné žlázy. Samozřejmě existují výjimky, ale ve většině případů pacientka s poruchou funkce štítné žlázy (především ve smyslu snížené funkce) otěhotní obtížně. Již lehce snížená funkce štítné žlázy má vliv na schopnost ovulace.
Ženy, které mají své onemocnění pod lékařskou kontrolou, se obávat nemusejí. - Proto doporučuji opravdu plánovat a to nejen s manželem, ale hlavně s lékaři!!!
I v těhotenství budoucí maminka dále užívá hormonální léky a nemusí se bát špatného vlivu na dítě. Ba naopak, dávka léku bývá vyšší, aby „stačila" i pro miminko. I zvýšená funkce štítné žlázy se dá během těhotenství léčit.
Pro správný průběh těhotenství je nutné, aby funkce štítné žlázy byla normální. Nejen kvůli matce, ale především kvůli dítěti. Hormony štítné žlázy totiž procházejí placentou a dokud si dítě nezačne vytvářet hormony vlastní (asi v 18.-20. týdnu), je matka jejich jediným zdrojem. Určité množství hormonů získává plod od matky až do porodu.
Chytrá Žena

Odpovědi čtenářů

Vložil:
Děkuji
Datum vložení:
15:04 06.08. 2010
všem za odpovědi. Můžu vám napsat, že nyní jsem v 5.měsíci těhotenství přirozenou cestou oplodnění a zatím je všechno v pořádku, tak doufáme, že bude i nadále. Díky.

Vložil:
otěhotnění se štítnou žlázou
Datum vložení:
13:08 06.08. 2010
Dobrý den, odpovídám na Váš dotaz. Též se léčím se štítnou žlázou (mám sníženou funkci) a neměli jsme naprosto žádný problém s otěhotněním. Otěhotněla jsem měsíc a půl po vysazení antikoncepce. Jediné omezení bylo, že jsem častěji docházela na kontroly k endokrinologovi a brala o něco vyšší dávku léků. Po porodu jsem se vrátila k původní dávce léků a vše je bez problémů, já i miminko. Přeji hodně štěstí.

Vložil:
štítná
Datum vložení:
09:17 01.04. 2010
Jiz deset let o stitne zlaze vim a jsem pod dohledem a s otehotnenim sem nemela zadny problem,ani sme zadne dite neplanovaly a pres prasky mam prvni dceru a syn byl hned na prvni pokus.Beru letrox 100 cely a v tehotenstvi jsem brala vice aby dite bylo pry chranene.Moc to asi nebylo jelikoz obe deti jsou nemocni tez a u kazdy od dvou let bere euthyrox.

Vložil:
těhotenství a štítná žláza
Datum vložení:
13:10 10.02. 2010
Mam rovnaky problem, aj beriem tie iste lieky a otehotnela som v pomerne kratkom case. Ked uzivas lieky, asi by nemal byt problem. Ale je to individualne.

Vložil:
těhotenství a štítná žláza
Datum vložení:
09:08 05.11. 2009
Sestra měla taky problemy se štítnou žlázou,otěhotněla hned,problémy žádné neměla.Když byly malému tři roky tak šla na operaci a ted mají druhého chlapečka.Je ale dobré poradit se ne endokrinologii jestli Vám lékař těhotenství doporučí.

Vložil:
Datum vložení:
08:10 25.06. 2009
Já se také léčím se štitnou žlázou a do jiného stavu jsem přišla snad okamžitě,více budeš pod kontrolou,jinak si myslím,že to bude v pohodě,určitě bych ale na Endo řekla,že plánuji miminko

Vložil:
Datum vložení:
09:34 11.05. 2009
Dobrý den Lucie i já měla problémy se šťitnou žlázou užívala jsemtaké prášky adr říkali že nebudu moci mít děti a mám 2krásné zdravé děti otěhotněla jsem úplně bez problému,a kamarádka té museli i štítnou žlázu vyoperovat a řekli že děti už mít nebude a ejhle ma dvojčátka,tak si myslím že děti mít určitě budete přeji hodněštěstí

Vložil:
Datum vložení:
15:50 13.04. 2009
já taky jedla ty damé prášky,a lehce jsem přišla do jiného stavu a poté,když jsem byla ny vyšetření(asi po třech letech),štítná žláza byla v pořádku.

Vložil:
těhotenství a štítnice
Datum vložení:
15:31 16.01. 2009
velice dobře znám, s euthyroxem v těhotenství jsme byla živá taky a holka prý je díky němu ba i velice chytrá, přímo od prof.Zamrazila, který je mým lékařem ve VÚE a ke kterému se štítnicí chodím přes 30r.

Vložil:
Datum vložení:
12:49 10.01. 2009
Ahoj, děkuji za Vaše odpovědi. Ještě než jsme začali mimi plánovat mi doktoři řekli, že mám přijít, až budu těhotná, a to co nejdřív. Řekl mi to obvodní doktor, gynekolog i endokrinolog. A samozřejmě chodit na pravidelné kontroly, jak docházím. Takže by mělo být vše v pořádku. Moc děkuju a přeju štěstíčko všem nemaminám, které chtějí být maminou.:-)

Vložil:
štítná žláza
Datum vložení:
15:05 05.01. 2009
Ahojky, já sem měla ten stejný problém léčím se se štítnou žlázou již 7 rokem. Léčím se na sníženou funkci. Před 2 lety sme se s manželem dohodli, že by sme chtěli mimi, na tohle jsem byla dost opatrná tak předtím než sme se začali snažit sem si skočila na kontrolu.Vše bylo v pořádku a já za půl roku otěhotněla. Během těhotenství jsem byla sledována každý dva měsíce a vše proběhlo bez problému ani mi nemuseli měnit výšši léků. Tak v první řadě skoč k lékaři ať ti poradí. Jinak přeji hodně štěstí

 

Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !