zijte-bio
Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 | Kozoroh - roční horoskop na rok 2025 | Velký roční horoskop na rok 2025 | Jarní prázdniny 2025 – termíny |
Odpovědět na dotaz | Zpět na téma Žijte BIO |
Vložil: Noemi |
Datum vložení: 17:42 16.03. 2008 |
Poslední odpověď: 02.10.2008 12:12 hod. |
Dotaz : pečení v mikrovlnné troubě
Je možno nahradit pečení moučníků a sladkého pečiva v tradiční elektrické troubě pečením v mikrovlnné troubě? Je používání mikrovlnné trouby zdraví škodlivé či je to jen předsudek? Děkuji |
Vložil: PRO BIO LIGA |
Datum vložení: 12:12 02.10. 2008 |
Mikrovlny tvoří část spektra elektromagnetických vln o frekvenci nejčastěji 2450 MHz. V materiálech, které mikrovlny pohlcují se mikrovlnná energie přeměňuje na teplo. Tzn. mikrovlny generované elektrickou troubou se uvnitř této odrážejí a jsou zachcovány absorpčním materiálem (tedy potravinou), čímž dochází k jeho ohřevu. To tedy znamená, že v mikrovlnné troubě lze – teoreticky – tepelně zpracovávat jakoukovli potravinu, nicméně obávám se, že k pečení pečiva mikrovlnný ohřev není příliš vhodný, neboť tato sktuečně jen ohřívá, nepeče, takže pečivo by rozhodně nebylo křupavé, atp.
Což ovšem nemusí znamenat, že je tento způsob zpracování škodlivý, neboť škodlivost mikrovln nebyla dosud nijak jednoznačně prokázána. Je však třeba poznamenat, že problémem může být skutečnost, že za použití mikrovln dochází k různému vzestupu teploty v různých složkách potraviny (různé složky jinak absorbují mikrovlny). Zejména u potravin, které nejsou jednoduchou chemickou substancí (mají více složek), je mikrovlnný ohřev jedním z problémů. Nerovnoměrné rozložení teplot v potravinách při ohřevu mikrovlnami představuje skutečně určité potenciální riziko poklesu jejich kvality, např. hygienické. PRO-BIO LIGA www.biospotrebitel.cz Více o PRO BIO LIZE se dozvíte také ZDE |
Zatím žádná čtenářka nepřidala svůj názor.